Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Jan Beyne

De opkomst van 'Silicon Savanne' Rwanda

29 jaar na de genocide herbouwt Rwanda zichzelf als een innovatieve krachtpatser met een groeiende ambitieuze start-upscène.

In Kigali zie je goede wegen, propere straten, nieuwe infrastructuur en beleefde, behulpzame mensen. Tegelijkertijd wil de hoofdstad van Rwanda in het spoor van Nairobi de nieuwe 'Silicon Savanne' worden. Op 60 hectare grond wordt in een ‘special economic zone’ Kigali Innovation City ontwikkeld. De bedoeling is er technologiebedrijven, biotechbedrijven en commercieel vastgoed aan te trekken.

Het plan omvat vier universiteiten, kantoorruimtes, ondersteunende faciliteiten voor winkels, horeca, en huisvesting. En er is aandacht voor start-upcentra, die alomtegenwoordig zijn in Kigali. Ikzelf werk momenteel samen met Impact Hub Kigali en Westerwelle Startup Haus Kigali, waar ik enkele start-ups coach in hun duurzaamheidsambities.

Almaar meer opstartende ondernemingen trekken die duurzame kar. Start-ups worden uitgedaagd om oplossingen te bieden die bijdragen aan de economie en tegelijk hiaten in pakweg het voedselsysteem aanpakken. Zo coach ik Magofarm, een startup die insectenlarven inzet om van voedseloverschotten en -afval organische mest en eiwitten voor dierenvoeding te maken. Andere programma’s leggen de focus op oplossingen voor de wereldwijde milieu-uitdagingen.

Pas afgestudeerden van de African Leadership University vertellen me dat ze volop experimenteren met digitale platforms, kunstmatige intelligentie (AI), robotica, Internet of Things (IoT), 3D-printing, en andere technologieën. Ook buitenlandse start-ups hebben de weg naar Rwanda gevonden. Zo vliegen autonome drones van Zipline - opgestart in Californië - hier bloed van een distributiecentrum naar een afgelegen zorginstelling.

Rwanda wil duidelijk in poleposition raken voor de vierde industriële revolutie, die gaat over de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld.

De groei van Kigali Innovation City, start-upcentra en duurzame technologiegestuurde innovaties heeft een enorm effect op de groei van Kigali. Vorig jaar vond hier bijvoorbeeld de Commonwealth Heads of Government Meeting plaats, waarbij delegaties uit 54 landen samenkwamen rond het thema ‘Delivering a Common Future: Connecting, Innovating, Transforming’. Het is een van de vele grote bijeenkomsten waarbij Rwanda gastheer is en de ambitie toont zijn positie als Silicon Savanne te versterken.

Hopelijk wordt Rwanda straks met zijn innovaties geassocieerd en niet meer met die vreselijke periode uit zijn verleden.

‘De wereld is klein’ is een wisselcolumn van De Tijd waarin ondernemende Vlamingen vanuit het buitenland schrijven over wat hen beroert en boeit. Lees meer op tijd.be.

Auteur:
Jan Breyne, Specialist Duurzame Ontwikkeling & Onderzoeker bij Antwerp Management School, woont in Kigali