Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Architectuurstage

Op architectuurstage? Pak alvast jouw bagage

Tijdens het studeren glijden de gedachten van menig laatstejaarsstudent al eens af naar een schitterende baan in het buitenland. Internationaal werken is voor velen een droom. Een geweldige stageplaats en een beloftevolle eerste werkervaring zijn een perfecte opstap naar een latere buitenlandse baan. Jongeren ervaring laten beleven, architect Steve Van Aelst maakt er een punt van in Vietnam.

Hij is misschien niet dé grote naam in eigen land, maar hij kan wel buigen op meer dan vijftien jaar internationale ontwerpervaring. En dit zowel in Europa, de Verenigde Arabische Emiraten, China én Vietnam, zijn thuisbasis. Steve Van Aelst is er de drijvende kracht achter diverse spraakmakende bouwprojecten in Vietnam. Wat meer is, zijn kantoor VA-NG (Van Aelst I Nguyen and Partners) is continu op zoek naar talentvolle stagiairs.

Incentive

Steve Van Aelst en Tony Nguyen gaven hun naam aan VA-NG met twee kantoren, één in Ho Chi Minh City en een ander in Hanoi. “Onze expertise spreidt zich uit van Europa, het Midden-Oosten, Azië tot Australië. Die ervaring delen ze met jonge architecten via een International Internship Program, waarmee studenten van over de hele wereld worden uitgenodigd. Tot heden werden reeds studenten verwelkomt uit Spanje, Italië, België, Australië en Frankrijk. Ze worden ingezet in verschillende fasen van het ontwerpproces, van conceptontwerp tot voltooiing.” Het enthousiasme van Steve valt niet in dovenmansoren. De neiging om als jonge hoger opgeleide naar het buitenland te trekken neemt toe. Is er een mooiere start van een loopbaan denkbaar dan een stage in het buitenland? Wie voldoende lef heeft, vindt zeker een buitenlandse stage, in welke opleiding dan ook.

Steve Van Aelst en Tony Nguyen

Zelf behaalde Steve zijn Master in Architectuur aan het Henry van de Velde-instituut in Antwerpen. Daaraan koppelde hij een managementopleiding vooraleer hij naar het Midden Oosten, Vietnam en Shanghai trok. Eerst als werknemer, sinds vier jaar met zijn eigen bedrijf in Vietnam. Hij mag verschillende middelgrote tot grootschalige bekroonde spraakmakende projecten op zijn conto schrijven. Daarbij omarmt hij de complexiteit van de uitdagingen en biedt eenvoudige, elegante ontwerpoplossingen met een duidelijke en krachtige visie.

Introducties

“Ons team telt twintig mensen en wordt dus aangevuld met stagiairs. Tony en ik waren vrienden vooraleer we zakenpartners waren. Toen hij in Vietnam een kantoor wilde openen, ging de bal aan het rollen. Door mijn ervaring ken ik zowel de uitdagingen en opportuniteiten van het land. Wij denken glocal, zowel mondiaal als lokaal. Door je diverse denkkaders eigen te maken, verloopt ook de lokale samenwerking erg goed.”

“Vietnamezen zijn erg aangenaam om mee te werken. Reputatie is belangrijk. Iemand die jou een introductie geeft, schenkt ook zijn vertrouwen. De filosofie is anders. Waar begrip is, is ruimte voor samenwerking. Zowel persoonlijk als professioneel. In Azië is veel mogelijk als mensen jouw betrokkenheid voelen en wanneer je kwalitatieve producten of diensten levert. Verwacht geen projecten in jouw schoot geworpen te krijgen. Dankzij introducties krijg je wel de kans om te laten zien wat je kan. Dat is de lokale businessmentaliteit.”

Ontwerpgericht

“Vietnam is een land van opportuniteiten. Ik word graag uitgedaagd met opdrachten die niet vanzelfsprekend zijn. Er zijn behoorlijk wat grootschalige projecten die ik in België niet zou kunnen doen. Het type van aanbestedingen is verschillend, de snelheid is ook anders. Het is veel minder administratief. Toen ik mijn carrière begon, zei men dat 90% van mijn werk administratief zou zijn en slechts 10% ontwerpgericht. Administratie is hier veel minder, je kunt iets meer focussen op het ontwerp. Europa is echter meer georganiseerd, veel rationeler en stap voor stap gepland. Een project managen is dan weer veel moeilijker dan in België.”

“Ik denk niet dat iets beter is dan het andere, alles heeft zijn context en wat mezelf betreft: hier kan ik dingen doen die in België onmogelijk zijn. Vietnam is in ontwikkeling wat wil zeggen dat er kansen liggen, voor wie zich kan bewijzen. De Vietnamezen krijgen niet onterecht een vooruitgangsideaal toebedeeld. Met een vrij jonge bevolking willen ze er echt iets van maken. Het besef dat ze een ontwikkelingsmarge hebben, zit er diep ingebakken. Vietnam krijgt ontwerpmatig veel meer aandacht dan voorheen met Vietnamese ontwerpbureaus die ook internationaal veel visibiliteit krijgen. Zelf kiezen we ook voor projecten die ontwerpmatig internationaal relevant zijn maar lokaal verankerd blijven.”

Uitdagend

Met het International Internship Program worden studenten van over de hele wereld uitgenodigd. Jonge architecten kunnen zich bij VA-NG onderdompelen in deze boeiende wereld. Ze blijven ongeveer twee maanden en worden in de lokale maatschappij en het architectuurleven gegooid. “We geven hen kansen en verantwoordelijkheden. Onze stagiairs krijgen de mogelijkheid om een 3D-perspectief op hun vak en de wereld te ontwikkelen. Het is trouwens echt een win-win voor alle partijen. Stagiairs zorgen op kantoor ook voor een bepaalde frisse wind. 90% van onze mensen op kantoor zijn Vietnamees en ook zij werken graag met andere nationaliteiten. De voertaal is trouwens Engels.”

va-ng team

“Daarom kan een stage écht een opstapje zijn naar een uitdagende job. Om dingen te verwezenlijken die in België moeilijker zijn. Vooral ingenieursstudenten vinden hun gading in het buitenland met interessante en dynamische opdrachten. Projecten zijn in België vaak te klein, wat motiveert om op buitenlands avontuur te gaan. Goudzoekers hebben er weinig te zoeken, wel diegenen die keihard willen werken en iets willen maken van hun professioneel leven.”

Verankerd

“Momenteel ben ik hier verankerd. Aanvankelijk plaatste ook ik vraagtekens. Vandaag rolt het goed, heb ik een bepaalde gemoedsrust ook. Het volgende project moet natuurlijk nog altijd binnenkomen. Dat bepaalt de toekomst, maar door die stabiliteit kunnen we ons wel focussen op de kwaliteit van het ontwerpen en het ontwikkelen van het kantoor. In dat opzicht zal ik niet onmiddellijk terugkeren naar België maar ben ik wel graag in contact met het gebeuren in België. Meer nog, we werken zelf ook met Belgische bureaus samen zoals met OMGEVING, waarmee we verschillende projecten doen in Vietnam. Ook met Boydens Engineering werken we samen”

“Het is aangenaam leven in Vietnam. Het Klimaat in Vietnam is aangenaam en we hebben een goede mix tussen leven en werken. De balans zit goed. Jonge mensen kunnen hier blijvende indrukken opdoen. Wat opvalt vanaf de luchthaven, is het gigantische aantal aan rondtoerende brommers. Dat zijn indrukken en impressies die de meeste mensen toch bijblijven. Je hebt hier ook de rust om naar het strand te gaan, maar in de stad overheerst de dynamiek, om te ontwikkelen, de drang om vooruit te gaan.”

 

Stage in Vietnam als jonge architect
Architectuurvaardigheden in de praktijk

Werkervaring opdoen in een buitenlands bedrijf is een geweldige kans. Voor wie zich graag onderdompelt in een nieuwe cultuur, is dat een opstap naar een internationale loopbaan. VA-NG is continu op zoek naar stagiairs. De taken zijn divers, van conceptontwikkeling over grafische visualisatie en materiaalonderzoek tot leveranciersresearch. Gevarieerde ervaringen zijn gegarandeerd: met de mensen en de cultuur, de magie en de drukte op straat. VA-NG voorziet ondersteuning bij het verkrijgen van de visa. Moeilijk is het trouwens niet. Het is slechts een kwestie van dagen.

 

Info: va-ng.com

Tekst: Koen Van der Schaeghe