Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Magazine 122

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Vlamingen in de Wereld 60 jaar 4
Intercultureel coach 6
Topbedrijf 8
Jaaroverzicht 12
Expatverhaal 14
Europees recht 17
Verkiezingen 19
Juridisch 23
Voorzitterschap EU 24

DOSSIER Afrika
Inleiding 26
Column Rwanda 27
Vlamingen in Malawi 28
AfricaMuseum 30
Oeganda en Marokko 34
Thuiskomen in Zuid-Afrika 36
Sociaal ondernemen in Ethiopië en Kenia 38
Onderwijs in Kenia 40


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Afrikaanse warmte

Voor wie van Afrika houdt, is de band vaak onlosmakelijk. En gauw vallen dan diverse superlatieven over de spontaniteit en de warmte van de Afrikanen. Binnen deze organisatie eindigt de horizon geenszins in Europa, niettemin komt het Afrikaanse continent relatief weinig aan bod. In absolute getallen wonen er effectief minder Vlamingen dan in andere regio’s, maar de impact van een internationale verhuizing is zelden groter dan met een Afrikaans land als bestemming. Voldoende redenen om er in deze editie op te focussen. Bovendien liggen de kiemen van onze organisatie in het Congo van begin jaren zestig van vorige eeuw. Passend dus om ons verjaardagsjaar ermee af te sluiten. Onze aanvechtbare aanwezigheid en geschiedenis in Midden-Afrika bracht decennialang vele landgenoten op de been, een carrière zoekend in de economie of de administratie, Christus’ boodschap uitdragend of als bouwers van scholen, hospitalen en andere infrastructuur

Afrika is uiteraard meer dan Congo. En hoewel beelden vaak armoede suggereren, zien we terzelfder tijd ook levensvreugde, ongedwongenheid en ogen vol verwachting. Het is een continent met vele gezichten, waaronder dat van de kolonie en de dekolonisatie. Het al te vaak verscheurde, maar wondermooie continent trekt nog steeds avonturiers aan. De Vlaamse Florence Leysen arriveerde drie jaar geleden ‘voor even’ in Malawi. Haar stage boeide haar, er volgde een baan en vandaag lijkt ze verkocht aan het Afrikaanse continent. Ze werkt er voor de Verenigde Naties en liep er ook Laurijn Van Steenbergen al tegen het lijf, die er sinds kort als Vlaams diplomaat aan de slag is. Na enkele maanden kent ook hij de gevoeligheden al. Niet zelden noopt een verblijf in Afrika tot zelfbespiegeling. Het verbreedt niet alleen zijn perspectief, maar ook dat van zijn gezinsleden.

Binnen VIW gaan we op zoek naar de kleine, menselijke verhalen en persoonlijke ervaringen, waarin ook de beleving van de Afrikaanse warmte centraal staat. In grotere analyses lezen we dat samen met de recente globale dynamieken het beeld groeit van een continent dat zich opmaakt voor een nieuwe rol in de wereld. Hoog tijd dat het continent die mogelijkheid krijgt. Misschien kan je de 54 Afrikaanse landen nog het meest zien als acteurs in een toneelstuk waar ze zelf niet aan hebben meegeschreven. In het internationale systeem dat sinds de Tweede Wereldoorlog regeert, hebben ze amper een stem. Zolang dat niet gebeurt, zal Afrika vleugellam blijven op het internationale toneel. Ligt daar niet de kiem of de hefboom voor de versnelde ontwikkeling van het continent? De VN is wel aanwezig op het Afrikaanse continent, maar luisteren wij als zogenaamde ‘verenigde naties’ ook echt?