Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Casa Pagoda

Barcelona is mijn nieuwe thuis

Steeds meer Belgen trekken naar het buitenland voor het werk, de liefde, of simpelweg om een beter leven op te zoeken. Ook door de coronacrisis, krijgen meer en meer mensen de mogelijkheid om vanuit huis te werken, waardoor de geografische ligging geen barrière meer hoeft te vormen. Ik ben op zoek gegaan naar West-Vlamingen die in Barcelona wonen en werken. De 2 mannen en 2 vrouwen waarmee ik sprak, zijn allemaal opgegroeid in Vlaanderen, maar zijn om verschillende redenen naar Barcelona verhuisd. Toch hebben ze allemaal minstens 1 iets met elkaar gemeen: “Barcelona is mijn nieuwe thuis!”

JasperIk sprak eerst met Jasper (27) die opgroeide in Brugge. Hij kwam in 2014 naar Barcelona om zijn studie af te ronden en is toen ‘blijven plakken’ zoals hij dat zelf zegt. Samen met zijn Spaanse vriendin Mireia en hun hond Chili, heeft hij het enorm naar z’n zin hier in Spanje. Het is ondertussen 4 jaar geleden dat hij zijn startup, Tradler, begon. “Tradler is een software die logistieke bedrijven helpt om hun personeel te bedanken voor het harde werk die zij doen”, legt hij uit. “Momenteel zijn we zo’n groep van 12 mensen, die overal ter wereld wonen en werken. Het harde werk heeft geloond want Tradler staat nu op de top 10 lijst van Barcelona startups in de EU-lijst”. Vele expats blijven niet in het centrum van Barcelona wonen, maar zoeken na een tijdje de rust op in een nabijgelegen stadje of zelfs dorpje. Dat is ook bij Jasper het geval, die nu samen met zijn gezin in Viladrau, een klein stadje in de bergen van Montseny, woont. “Een ‘hehucht’ zoals ze dat in Brugge zouden zeggen” lacht Jasper.

JeroenNet zoals Jasper, woont ook Jeroen samen met zijn Spaanse vriendin Laia en hun hond Tigre in Barcelona. Jeroen (39) komt uit Roeselare en verhuisde iets meer dan een jaar geleden samen met Laia naar Catalonië, om weer iets dichter bij haar familie te zijn. Beiden zijn ze grote liefhebbers van de natuur en is het één van redenen waarom ze het hier zo fantastisch vinden. “De levenskwaliteit is hier volgens mij veel beter. Spanje is een super mooi land dus je kan elke dag of elk weekend wel een leuke plaats bezoeken. Er is hier ook zoveel prachtige natuur, een hele dag gaan wandelen of fietsen in deze mooie landschappen brengt je helemaal tot rust. Wij rijden graag met de moto en hier is dit het hele jaar door mogelijk door de aangename temperaturen” aldus Jeroen. Hij werkte in België als elektricien en is nu als zelfstandige bezig in Barcelona en omstreken. “Eerst heb ik me 6 maanden gefocust op het leren van de taal, om erna meteen aan de slag te gaan en mijn bedrijf Property Care Technics op te richten. Ik werk dus nog steeds als elektricien, maar ik zorg ook voor vakantiewoningen van Belgen en Nederlanders. Ik ga op regelmatige tijdstippen eens kijken naar de woning om te zien of alles nog in orde is. Indien ze dat wensen kan ik ook het onderhoud van het zwembad doen, de brievenbus legen, kortom, ervoor zorgen dat de woning helemaal klaar is wanneer ze hier aankomen voor hun vakantie”. Nu weten we dus ook aan wie we ons buitenverblijf kunnen toevertrouwen!

LeontienBarcelona bruist van de startups en het talent, dat is duidelijk! Van een power woman gesproken; Leontien (40), afkomstig uit Schilde, woonde eerst 12 jaar in Shanghai. Na jaren zaken te doen in de grootsteden Shanghai, Beijing en Hangzhou en er 7 winkels te openen, werd het in 2017 tijd voor een nieuw avontuur. “De niche waarin ik thuis ben, meubelwinkels en lifestyle concept stores, bleek toegankelijker te zijn in China dan hier in Barcelona achteraf bekeken. Ondanks het succes van mijn pop-up store, Casa Pagoda, in de stad, besloot ik toch in vastgoed te stappen.” Het project waarvoor ze werkt, is in samenwerking met haar zakenpartner Frank. “Sinds kort ben ik mee in Luminosa gestapt, waar we een volledige service geven aan mensen die in Barcelona willen investeren in vastgoed. We zijn gespecialiseerd in het vinden van de beste investeringen in oudere panden die we dan volledig renoveren met behulp van ons team, Renovate Manager, en dan weer doorverkopen. We zorgen ervoor dat onze klant dit hele proces zorgeloos doormaakt en gewoon een goed rendement op zijn investering krijgt”. Van jongs af aan droomde Leontien al van een leven in het buitenland. Naast haar job maakt ze ook tijd vrij voor voldoende ontspanning. Samen met haar 3 kinderen, Kye, Liv en Ava, geniet ze van het heerlijke klimaat en alles wat Barcelona te bieden heeft. “Het beste voor mij? Skiën voor een dag op 1,5 uur rijden, ‘s morgens vertrekken, ‘s avonds weer thuis zijn en de volgende dag lunchen op het strand. Dat we dit kunnen doen, hebben we te danken aan de fantastische ligging van Barcelona ”.

MouniaOok Mounia (31), afkomstig uit Antwerpen, deelt haar mening. Zij kwam 3,5 jaar geleden naar Barcelona, nadat ze verliefd werd op de mediterrane levensstijl tijdens een roadtrip. “Eigenlijk ben ik zowel grote fan van Madrid als van Barcelona, alleen heb je hier de zee, en dat gaf de doorslag!”. Ook zij startte haar eigen project in september 2020. De zaak bestaat uit 2 onderdelen, enerzijds een peuterschool en het andere gedeelte is een bar. In het midden heb je dan een grote indoor speeltuin die overdag gebruikt wordt door de peuterschool en tijdens de avond en het weekend als bar met binnenspeeltuin. Het grootste cultuurverschil voor Mounia? Dat mensen buiten hun werk, écht leven.“Wat je in België vaak hoort tijdens de week is dat mensen minder afspreken omdat ze morgen moeten werken, dat heb je hier helemaal niet. Na het werk begint het leven hier ook, even gaan zwemmen in de zee tijdens de lunch is geen uitzondering. Mensen verdienen hier minder, maar zijn vaak veel rijker in hun belevenissen”.

Uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want ik vroeg hen ook wat de moeilijke momenten waren tijdens hun avontuur. “Mijn opa heeft een aantal jaar geleden een hersenbloeding gehad, daardoor is een deel van zijn lichaam verlamd. Voor zijn 75ste verjaardag hadden we een kleine reis georganiseerd naar Barcelona, iets wat hij altijd al heeft willen doen. Jammer genoeg is hij 2 dagen voor zijn vertrek ziek geworden en hebben we alles moeten annuleren. Dit was de eerste keer dat ik besefte dat ik ver woon en je niet zomaar in de auto kunt springen om iemand een bezoekje te brengen in het ziekenhuis” vertelt Jasper.

Ook voor Mounia was de afstand moeilijk tijdens een bijzonder moment: “Ik had vorig jaar een spoedoperatie en dit was de eerste keer dat ik onder narcose moest. Ik vond het toch spannend en moeilijk om niet even mijn familie te kunnen zien voor ik geopereerd werd”.

Iedereen is het er over eens dat het in Barcelona niet evident is om iets gedaan te krijgen en dat het in België allemaal wel wat beter geregeld is. “De bureaucratie is ingewikkeld. Alles wat met papierwerk en overheidsinstellingen te maken heeft kan lang duren ” benadrukt Leontien.

Om af te sluiten vroeg ik ze nog wat ze aan België missen? “Uiteraard mijn familie en vrienden, en zo nu en dan eens een frietje van de frituur” lacht Mounia. Ook voor Jasper is het stiekem ook wel de keuken van oma en papa. Leontien zou het uiteraard leuk vinden mochten familie en vrienden wat dichterbij zijn. En Jeroen, die laat er geen gras over groeien: “De frituur! En natuurlijk ook mijn goede vrienden”.

Dit artikel verscheen eerder in De Zeeparel.

Auteur:
Jelien Moerman