Via Americana

Via Americana breidt uit

De vereniging van Vlaamse gidsen in de VS die je wegwijs maken in steden als New York, Washington, Chicago en Los Angeles, heeft onlangs twee nieuwe leden verwelkomd. Trui Moerkerke, ex-hoofdredactrice van Knack Weekend en VIW-vertegenwoordigster Daisy van den Hooff-Mertens.

Een korte voorstelling van beide leden:

A dose of Detroit

Op een warme zomeravond in augustus 2016 landde Trui, met echtgenoot en kinderen, op de Detroit Metropolitan Airport. Het was het begin van een nieuw hoofdstuk voor het gezin Van den Bulck-Moerkerke. Een job voor haar echtgenoot, bracht hen naar de universiteitsstad Ann Arbor. Deze typisch Amerikaanse college town is ondertussen hun thuis geworden. Cultuur, natuur, een divers restaurantaanbod en goede publieke scholen maken van Ann Arbor een aangename plek om te wonen. Nog een voordeel: Detroit is vlakbij, net geen uur rijden. Toen Trui er in 2015 tijdens een reis naar de States voor het eerst kwam, was ze meteen gefascineerd door deze, met geen enkele andere stad te vergelijken, metropool. Bovendien zie je momenteel Detroit dag na dag veranderen. Na heel wat economisch moeilijke jaren die uitmondden in een bankroet in 2013, is de stad aan een remonte bezig. Downtown and midtown Detroit zijn bezaaid met Iconische gebouwen en parels van skyscrapers die gerenoveerd worden of al zijn, nieuwe hotels gaan open, restaurants, en bedrijven komen terug. In de verschillende buurten van Detroit slaan bewonerscomités de handen in elkaar om hun wijk leefbaar te houden en te maken. Urban farming is ‘big’ in Detroit. Na de decennialange stadsvlucht werden heel wat vervallen huizen afgebroken en is die ruimte in sommige gevallen ingenomen door grote stadsboerderijen.

Detroit is een zeer uitgestrekt, wel 350 vierkante kilometer, en heeft een fascinerende geschiedenis. The Motor City zoals Detroit genoemd wordt (of ook The D), was de bakermat van de auto-industrie in de Verenigde Staten. De invloed van autobouwer Henry Ford kan niet onderschat worden. Detroit is ook de thuisbasis van Motown Music.

Trui wil u graag meenemen in deze boeiende stad vol tegenstellingen. Observeren, op zoek gaan naar verhalen en deze vertellen, heeft ze als journalist en voormalig hoofdredacteur van Knack Weekend altijd gedaan. Over Detroit valt heel wat te vertellen, zeker op dit cruciale moment in de geschiedenis van The D.

Trui is bereikbaar via e-mail op adoseofdetroit@gmail.com

Finding Philadelphia met Daisy

​Twintig jaar geleden volgde Daisy het carrièrepad van haar echtgenoot en samen met hun twee zonen verlieten ze de vertrouwde Vlaamse bodem. De “Green, green grass of home” werd geruild voor dat van Thames Valley, Engeland.  Doodsbenauwd om in het spreekwoordelijke zwarte gat te vallen na het opgeven van een zelfstandig ondernemersbestaan als bankier en verzekeraar begon ze meteen te studeren in Oxford. Amerikaanse geschiedenis bleek een keuze met een blik op de toekomst te zijn want vier jaar later stak het gezin beroepshalve een nog grotere plas over, “Sailing to Philadelphia”.  

Het was meteen de kers op de studietaart, want in deze stad stond immers de wieg van de Amerikaanse Republiek. The City of Brotherly Love,  gesticht door de Quaker en soms wel vergeten “Founding Father” William Penn,  was de eerste functionerende hoofdstad van de VS, is de eerste en met haar Independence Hall de enige Werelderfgoedstad in de VS.  Verder staan hier het oudste operagebouw, de eerste openbare bibiliotheek en natuurlijk de iconische  Liberty Bell. 

Het gezin Van den Hooff-Mertens streek neer in de groene Penn Valley en weefde zich,  met beide zonen in de plaatselijke school,  een stevige band met hun Amerikaanse buurt, vrienden en - niet te onderschatten - de sportploegen van hun stad die de greater Philadelphia region met zijn 6 miljoen inwoners definiëren.  Als vertegenwoordiger voor Vlamingen in de Wereld, bestuurslid bij the Chamber Orchestra van Philadelphia en geassocieerd lid van het oudste Amerikaans Consulair Corps kent Daisy de stad als geen andere Belg. 

Ze neemt je graag vol enthousiasme, kennis, passie en vooral heel veel liefde voor door haar “Streets of Philadelphia”.     

Voor meer informatie, stuur Daisy een mailtje: rdvdhm@msn.com

www.findingphiladelphia.com