Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Hoger onderwijs in het buitenland

Je hebt het recht om in om het even welk EU-land te studeren onder dezelfde voorwaarden als de inwoners van dat land. De toelatingseisen voor universiteiten/hogescholen kunnen echter sterk verschillen per land en instelling. Zo moet je in sommige landen een taalexamen maken, in andere niet. Zorg er ook voor dat je eerder behaalde diploma’s erkend zijn in je nieuwe gastland. Informeer je goed voor je vertrekt over het hoger onderwijs van het land waar je wil studeren.

Collegegeld en beurzen

Ook het collegegeld kan erg verschillen per land. In sommige landen is hoger onderwijs gratis, in andere landen heel duur. Bovendien verschillen de voorwaarden voor studietoelagen en – beurzen ook sterk. Informeer je goed over het financiële plaatje. Neem contact op met de betrokken nationale onderwijsinstellingen voor specifieke vragen.

Werken tijdens je studies

Als je gaat studeren in het buitenland, krijg je misschien inkomsten van je ouders, je partner of een studiebeurs, maar je kan ook gaan werken in het buitenland. Je hebt hiervoor geen arbeidsvergunning nodig. Let wel op: als je langer dan 6 maanden in een ander land woont, ben je daar belastingplichtig. Dan moet je dus belastingen en sociale bijdragen betalen over je inkomsten.

Erasmus+

Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Het geeft Europeanen de kans om in het buitenland te studeren, ervaring op te doen of als vrijwilliger actief te zijn. Erasmussers doen het goed op de arbeidsmarkt. Het is ook een kans om talen te leren, zelfvertrouwen te kweken en kennis te maken met een andere cultuur. Als masterstudent kan je ook een aanvraag indienen voor Erasmus Mundus. Een Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) is een prestigieus, geïntegreerd, internationaal studieprogramma dat wordt aangeboden door een internationaal consortium van instellingen voor hoger onderwijs. De betrokken instellingen verstrekken, na jaarlijkse selectierondes, ook door de EU gefinancierde beurzen voor de beste kandidaat-studenten. Het Erasmus + programma loopt tot 2020.

Tip: Ga langs bij de dienst internationalisering van je Vlaamse onderwijsinstelling. Vaak kunnen ze je helpen met je Erasmusplannen.

Tip: Heb je buitenlandse studeerplannen en zit je nog met vragen over alle paperassen? Neem een kijkje op www.kamiel.info, dé paperassengids voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud. Ga ook eens naar www.gostrange.be. Je leest er onder andere bij welke organisaties en instanties je terecht kan voor vrijwilligerswerk, studies, een stage, een tijdelijke job, een taalcursus, een kamp of uitwisseling in het buitenland.