Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Zweden appels

Zweedse huis-, tuin- & keukencultuur

Bijna alle Zweden trekken het bos in op zoek naar bosbessen, wilde frambozen, rode bosbessen, paddenstoelen en zo meer. Plus, in heel wat Zweedse tuinen schitteren appelaars en woekeren rabarber en aardappelen. Zelf jam maken, cake of brood bakken, dat is hier nog heel gewoon.

Iedere familie heeft zo zijn eigen broodrecept dat generatie op generatie doorgegeven werd. Meestal zijn het platte, gekruide broden, die in oktober of zo speciaal voor de kerstperiode gebakken worden. Vele dorpen en steden hebben hun eigen bakstuga met een grote houtoven en alle nodige attributen voor handen om in grote hoeveelheden te bakken. Zulk een stuga kan je huren voor eigen gebruik.

Terwijl ik in België was, arriveerde de eerste 'bigbag' hout voor de haard. Hout wordt mijn voornaamste verwarmingsbron. Na uitgerust te zijn van de reis, ging ik daarom hout stapelen in de momenteel lege houtschuur. Een ware meditatie. Ik telde ieder blok. Ik had immers berekend hoeveel blokken hout ik dacht te verstoken op de 6 koudste maanden - 30 blokken x 30 dagen x 6 maanden - wou ik minimum in stock hebben. Eén 'bigbag' bleek goed voor 2 maanden warmte in huis. Oké, waar blijven die volgende zakken om uit te laden!?

Ik woon in het dorp, Åmot. Als je het dorp inkomt, word je verwelkomd door een grote beer langs de kant van de baan. Zweedse humor noem ik dat.

Een ander typisch Zweeds beeld, dat mij ook altijd vrolijk stemt, zijn de brievenbussen langs de kant van de weg allemaal netjes op een rij. Er zijn juweeltjes bij! Postbodes rijden hier in zomersgele bestelwagens met, per uitzondering, het stuur aan de rechterkant. Makkelijk om de bussen te vullen zo.

Huizen staan vaak verscholen tussen het groen. Overal aan de straatkant en in de tuinen vind je ook kleine verfraaiingen aangebracht. Zweden houden ervan om de omgeving op te smukken met vrolijke hebbedingetjes.

Soms zie ik ernstige zaken, die aansporen tot voorzichtigheid, maar waarvan ik desondanks heel vrolijk word. Zoals, bijvoorbeeld, het verkeersbord met: 'Kör sakta Lekande Barn.' Wat staat er daar toch over 'lekkende' kinderen? De eerste maal dat ik dat bord zag, heb ik toch maar even het vertaalprogramma ingeschakeld. 'Rij langzaam. Spelende kinderen'. 'Leka' betekent spelen. Oef!

Of de verkeersborden met 'opgepast voor elanden', daar geniet ik ook telkens weer van. Tegelijkertijd hoop ik van harte, dat ik er nooit eentje aanrijden zal. De kans is redelijk reëel hier. In de tijd dat ik in Zweden woon, hebben al verscheidene elanden, reeën, bevers en vossen mijn pad gekruist. Zeker bij valavond is het uitkijken geblazen.

Zin om mee een ritje te maken lang Zweedse wegen? Kijk dan even naar dit filmpje dat ik onlangs maakte. De gefilmde weg voert van ons huis naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Heel wat anders, dan een gemiddelde straat in België. Niet?

Ondanks buitentemperaturen rond het vriespunt, stuur ik jou een warme groet vanuit het hoge noorden!

auteur: Petra Dumoulin