Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Margaux Jerome

Vlaamse dj vindt haar thuis in Berlijn.

Op nieuwjaarsdag een club openen bij zonsopgang in Berlijn. Voor veel beginnende dj’s een droom, voor Margaux Jerome werkelijkheid. De Vlaamse, die de vrijheid neemt om techhouse te combineren met een r&b-slang, disco- of salsatune, ruilde een jaar geleden haar geboortegrond in voor de stad die direct voelde als een ware match. “Ik heb nog nooit een vaste relatie gehad, mijn ware liefde is Berlijn.” 

“De eerste keer dat ik in Berlijn was kan ik me nog goed herinneren. Het was een koude winter in 2009.  Ik liep op straat en was met wat vrienden op weg om te dansen. Er stond een ijzige wind maar het kon me niets schelen. Deze plek voelde zo goed aan. Een betaalbare stad vol originele en kleurrijke mensen en een geweldig nachtleven. Ik ben opgegroeid in Merchtem en heb mijn studententijd in Gent doorgebracht. België heeft een speciale plek in mijn hart, maar toch heb ik er nooit kunnen aarden. Naar mijn ervaring heersten er veel ongeschreven regels. Ik voelde me er nooit echt thuis. Steeds vaker reisde ik naar Berlijn en hoe meer ik daar was, hoe liever ik er wilde zijn. Berlijn is voor mij de stad der verloren zielen. Veel mensen die hier wonen zijn met een reden weggegaan. Vaak zijn ze op zoek naar een gevoel van vrijheid. Voor mij was het de ervaring dat ik hier mezelf kon zijn.”

Vertrekken vanuit je geluk

​“Mensen vragen vaak met welk idee ik naar Berlijn ben verhuisd. Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig. Eigenlijk gewoon om gelukkig te zijn. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Als je vertrekt vanuit een gevoel van geluk dan ben je al heel ver, omdat je daarmee ook je omgeving positief beïnvloedt. De vraag wat ik nu eigenlijk in Berlijn wil gaan bereiken is heel typisch. Ik ben hier in de eerste plaats simpelweg gelukkig, dat is toch het belangrijkste? Als je gelukkig bent, kruisen andere positieve dingen je pad vanzelf.

Ik heb het gevoel dat de identiteit van deze stad altijd al in mij zat

Het feit dat ik hoogsensitief ben heeft onbewust ook een rol gespeeld in mijn beslissing om te verhuizen. Hoogsensitieve mensen hebben behoefte aan een positieve omgeving waarin ze zich gesteund voelen.  Als dit niet het geval is, hebben ze de neiging zichzelf aan te passen en anderen te pleasen. In België raakte ik mezelf daardoor soms kwijt. Natuurlijk is het voor iedereen verschillend. Ik kan goed begrijpen dat sommige mensen zich helemaal thuis voelen in Brussel, maar voor mij is het toch wel Berlijn.

Dat ik me hier stabieler voel, merk ik bijvoorbeeld ook terug in mijn liefdesleven. In België bleef ik na een ‘halve liefde’ lang hangen in een negatief gevoel. Ik kwam er maar niet uit omdat ik weinig afleiding had. Naar mijn gevoel gebeurde er gewoon niets dat me genoeg prikkelde.

Hier ben ik ook al eens serieus voor iemand gevallen maar doordat er constant zoveel nieuwe indrukken zijn, laat je het makkelijker los.  Want wat er ook gebeurt, als ik om me heen kijk, realiseer ik me dat mijn true love, Berlijn, er nog steeds is. 'Berlin never cheated on me, I cheated on Berlin',  dacht ik, op dat moment.  Het is hier op liefdesgebied sowieso allemaal wat vrijer. Je hoeft je niet gelijk te verantwoorden als je eens met iemand kust of een aantal dagen niet van je laat horen. Het gebeurt gewoon in het moment en je ziet wel wat er van komt. Het is chill. Er is geen druk. Niemand verwacht iets.”

Als je vertrekt vanuit een gevoel van geluk dan ben je al heel ver, omdat je daarmee ook je omgeving positief beïnvloedt.

“Op werkvlak past Berlijn mij ook beter. Ik heb communicatiemanagement gestudeerd en zag mezelf in België al gauw in de 9-tot-5-cultuur belanden. Dat is niets voor mij. Op een kantoor sterf ik gewoon een beetje. Mijn ware passie is het maken van muziek en ik werk nu hard aan mijn carrière als dj. In Berlijn kwam ik gelijkgezinden tegen die er ook een alternatief werkritme op nahouden. In plaats van de dagelijkse sleur ervaren we hier samen een soort tintelend gevoel. Alsof alles mogelijk is en de magie elk moment uit elke hoek kan komen. Dat is toch geweldig? Je weet nooit wat de dag gaat brengen, maar saai is het nooit. 

Voordat ik daadwerkelijk de stap nam om naar Berlijn te verhuizen ben ik een keer een maand gebleven om te kijken hoe dat voelde. Is deze stad nu echt iets voor mij? Kan ik hier aarden? In die maand maakte ik heel goede vrienden, maar in dezelfde periode kreeg ik door een wedstrijd in België op radiozender MNM heel wat dj-kansen. Verhuizen naar een stad waar niemand me kent als dj, was opeens niet meer zo makkelijk. Maar toch zette ik de stap. In november 2015 was het zover. Ik heb mijn spullen ingepakt en ben in mijn eentje met de auto naar Berlijn gereden. Ik voelde me uitgelaten. Het klinkt misschien gek, maar ik had het gevoel dat ik eindelijk naar huis ging. Naar een plek waar ik mezelf kon zijn.”

Een stad vol muzikale inspiratie

​“Mijn ambitie is om te groeien met mijn muziek, maar ondertussen pak ik ook andere klusjes aan om geld te verdienen. Ik kom altijd wel iets tegen. Gisteren stond ik nog ergens een vloer uit een appartement te breken. Gelukkig merk ik dat er een stijgende lijn zit in het aantal aanvragen dat ik krijg van clubs. Toen ik nog niet in Berlijn woonde ging het nog niet zo vlot. Ik probeerde mensen te contacteren om wat gigs te krijgen maar werd behandeld als ‘just another dj’. Ik was toen nog veel onzekerder. Ik kwam met mijn oude mindset naar Berlijn en verwachtte eigenlijk al dat men nee zou zeggen. En wat je verwacht dat krijg je. Ik geloof dat als je een duidelijk beeld voor ogen hebt van waar je naartoe wilt, je het ook aantrekt. Toen mijn zelfvertrouwen groeide ging het ineens heel snel: ik speelde op een groot festival, opende op nieuwjaarsdag een club en heb twee keer mogen draaien in de SchwuZ. Deze gayclub is de plek waar ik jaren geleden voor het eerst met het Berlijnse nachtleven in aanraking kwam. Misschien niet zo underground als wat ik vandaag verkies, maar het verschil met het gay nightlife in België, was enorm. Het is er als dj heel moeilijk om binnen te raken dus dat ik daar ineens stond was een bijzondere kans.” 

“De muziek die ik draai kun je techhouse of deephouse noemen maar is eigenlijk een mix van allerlei invloeden. Ik begon met het draaien van r&b en ben vanuit daar geëvolueerd naar disco, electro en techno. Op een gegeven moment werd ik voor uiteenlopende feestjes geboekt en begon ik me af te vragen wat nu eigenlijk mijn identiteit was. Techhouse gemixt met een r&b-slang of een salsatune, ik kon toch niet alles zomaar combineren? Toen ik in Berlijn in Kater Blau belandde, ontdekte ik dat dat wel kon. Deze club brengt zulke diverse muziek. Alles mag en alles kan. Je ziet die muzikale openheid ook terug in de mensen die er komen. Iedereen ziet er kleurrijk uit en brengt een positieve vibe. Hoewel ik ook kan genieten van zwaardere technomuziek in club Berghain geef ik toch de voorkeur aan die vrolijke, kleurrijke, sfeer. Best bijzonder want ik zag mezelf vroeger juist als een ietwat zwaarmoedig persoon. Nu realiseer ik me dat ik gewoon nog niet op de juiste plek was beland. Het nachtleven is hier gewoon zo ongelooflijk goed, ook zonder te drinken kun je helemaal in de vibe raken.

Ik doe hier in Berlijn enorm veel muzikale inspiratie op en ben sinds een aantal maanden bezig met het schrijven van mijn eigen nummers. Als ik die eenmaal ergens mag laten horen, dan zal draaien een nog intensere ervaring zijn, aangezien je werkt met iets wat je zelf hebt gecreëerd. Ik ben ervan overtuigd dat ruimte nemen voor het maken van m’n eigen muziek me weer een stap verder zal brengen. In België moest ik me vaak verantwoorden waar zo’n tijdsinvestering dan concreet toe zou leiden. Hier heb ik mensen om me heen verzameld die zeggen: ‘doe wat goed voelt, we steunen je en laat van je horen als je wat af hebt’. Als ik dan terughoor dat ze kippenvel krijgen van mijn eerste try-outs, dan weet ik: ik ben op de goede weg. De weg van positieve vibes.

Het leven draait voor mij niet alleen om het maken van carrière. Op de eerste plaats wil ik mijzelf ontwikkelen op welk gebied dan ook, dat vind ik het allerbelangrijkste. Voor andere mensen heeft status misschien meer waarde. Dat is ook oké, dat is dan hun pad, maar voor mij is er geen ander doel dan je ‘ultieme zelf’ worden.  

De toekomst en het moment

“Wat ik een van de grootste uitdagingen vind aan het verhuizen naar een stad als Berlijn is dat er veel nieuwe indrukken op je afkomen en je niet al je voornemens waar kunt maken. Er zijn nog zo veel dingen die ik wil creëeren en zo veel mensen die ik beter wil leren kennen. Maar de dagen gaan hier snel en Berlijn is een stad gevuld met afleidingen. In België trok ik mijn agenda om met iemand af te spreken. Hier spreek je naar elkaar de wens uit om tijd door te brengen, maar accepteer je ook allebei dat het moment je kan grijpen en je je tijd ergens anders doorbrengt.  Dat is mooi maar soms ook een struggle. Wanneer puntje bij paaltje komt, ben ik ambitieus en wil ik dingen gedaan krijgen.

​Voor de toekomst zie ik een boot voor me waarop ik woon en feestjes organiseer. Uitkijkend over het water, omringd door goede muziek. Dat is toch wel een droom. Het komt langzamerhand al een beetje op mijn weg, want ik heb laatst iemand leren kennen die het een en ander afweet van het bouwen van boten. Verder wil ik mijn eigen openair- en deephouse-feestjes organiseren en onderdeel uitmaken van grotere concepten. Ik zeg altijd dat ik ongepland leef, maar als ik mezelf zo hoor praten, dan klinkt dat toch best wel als een plan.

Of ik voor altijd in Berlijn wil blijven wonen? Het zou natuurlijk het mooiste zijn als je overal ter wereld de vrijheid kunt vinden zoals hier, maar op dit moment kan ik me geen andere plek voorstellen met dezelfde sfeer. Ik kan me wel voorstellen dat de continue uitdaging om structuur te behouden op den duur kan gaan knagen. Het leven voelt hier soms als een waas: het is wild, het is intens, de dagen vliegen voorbij. Maar goed, als ik mezelf dat zo hoor zeggen, dan is mijn leven zo zwaar nog niet.

Mensen die overwegen om naar Berlijn te verhuizen zou ik mee willen geven om met volle tuigen te genieten van wat deze plek je allemaal te bieden heeft, maar don’t get lost in the city, want je zult zeker op de proef worden gesteld. Verder is het mooi om je open te stellen voor iedereen die je pad kruist. De vrienden die ik hier heb gemaakt, komen van heinde en verre. Wat we gemeen hebben met elkaar, is onze houding: je bent wie je bent en het is altijd goed. Die openheid, dat is waarom ik heb gekozen voor Berlijn.”

Tekst: Anna Swagerman
Beelden: Ayoub Benali, Dimitri Bekaert