Erfenis in het buitenland

Vergeet niet je erfenis goed te regelen... als je verhuist naar het buitenland!

Gelukkig zullen de meeste lezers van dit artikel in de 'fleur' van hun leven zijn en nog lang rondlopen op deze aardkloot, maar we moeten realistisch blijven. Ook jonge mensen kunnen met een spijtig ongeluk plots uit het leven worden gerukt. Als u dan gewoon in België woont, is een erfenis afwikkelen soms al een hele klus. Wat als u ondertussen naar het buitenland emigreerde, wat zijn dan de spelregels? Hierover bestaan heel wat misverstanden...

Het principe

​Voor erfrecht of successierechten (nu de zgn. erfbelasting) speelt uw nationaliteit helemaal geen rol. Het land waar u echt woont en overlijdt, zal het erfrecht van uw nalatenschap bepalen. Dit kan soms tot erg complexe verhalen leiden. Zo kan het zijn dat testamenten of huwelijkscontracten zo goed als waardeloos worden als zij bv. in conflict komen met de Sharia-wetgeving van Arabische landen. Dus dit is opletten!

Of het kan zijn dat in een ander land de notaris of advocaat uw testament of huwelijkscontract niet goed weet te interpreteren omdat de wetgeving in het andere land nu eenmaal anders is. En dat hoeft daarom niet om een exotische plek te gaan maar kan zelfs om andere Europese landen gaan. Zelfs bv. een Spaanse of Nederlandse advocaat zal niet vertrouwd zijn met bepaalde clausules in een huwelijkscontract omdat ze daar niet bestaan of onder een ander vorm gangbaar zijn.

Successierechten of erfbelasting daarentegen volgen andere regels. Ook als u bv. in Japan woont en u heeft vastgoed in Vlaanderen dan zullen de Vlaamse successierechten hierop van toepassing zijn. Woont u écht in Japan dan zal u uiteraard ook Japanse successierechten betalen op uw Japans onroerend goed en roerende goederen zoals geld of aandelen.

Tip: Heel wat landen kennen zo goed als geen successierechten zoals Bulgarije, Portugal, Italië, Quebec enz.

Wat u zeker moet doen!

Verhuist u morgen naar een ander land, informeer u dan over het lokaal erfrecht en successierechten. In sommige landen is dit echt levensbelangrijk omdat het erfrecht er volledig anders is, zoals in de Arabische landen. In de sharia zal bv. uw echtgenote veel minder erven dan in België. Sommige landen geven u dan weer bv. een enorme vrijheid en kennen geen reservatair erfdeel voor de kinderen, wat dan weer meer ruimte geeft in uw successieplanning.

Tip: Vervolgens is het meer dan zinvol uw Belgisch huwelijkscontract en/of testament te 'her'talen naar het lokaal recht. Zodat bij een spijtig overlijden er in het nieuwe land geen enkele discussie bestaat over hoe u bepaalde dingen geregeld wou zien als erflater. Dit voorkomt pijnlijke discussies bij een overlijden.

Of u kan een stap verder gaan...?

Bent u echt een globetrotter en woont u overal en nergens, of is uw privéleven complex (meerdere kinderen bv. van verschillende partners ...), dan kan het ook interessant zijn na te denken over het oprichten van een trust of een zgn. stichting of foundation. Misschien klinkt dit zwaarwichtig maar dit hoeft het niet te zijn. U moet geen Bill Gates zijn om een foundation op te richten. Die dingen heeft u in alle kleuren en gewichten. Het kan interessant zijn om zoals gezegd na uw overlijden alle mogelijke discussies te ontmijnen, of een regeling te treffen los van een lokaal erfrecht zoals de sharia, of om zelfs dingen fiscaal te optimaliseren. Laat u wel ter zake deskundig begeleiden.

 

www.bespaarbelastingen.be

www.nomoretax.eu

tekst: Iven De Hoon