Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Italië

(op) Vakantie in Italië

Iedereen wil wel eens naar Italië op vakantie, zon, zee, strand, lekker eten, cultuur, mooie mensen en dingen, natuur, niet te ver maar toch exotisch genoeg, kortom, voor elk wat wils.

Toch is een kleine handleiding voor een bezoek aan ‘the old country’ best wel nuttig, we zijn allemaal lid van Europa maar toch zijn er vele verschillen, kleine zaken soms maar die praktisch gesproken veel invloed kunnen hebben.

Zo is er om te beginnen nog steeds siësta time, ook al voelt dit systeem voor ons Noorderlingen voorbijgestreefd aan (zeker met de overal aanwezige airco lijkt er minder nood aan rust tijdens de warmste uren…..) voor Italianen blijft dit een heilig huisje.

De meeste zaken blijven dan ook gesloten van ongeveer 12u30 tot 15u30, soms zelfs tot 16u.

Voor vele toeristen een behoorlijk vervelend fenomeen, laat ontbijten, ritje doen, stadje bezoeken, middaglunch en daarna de stad verder verkennen en een beetje shoppen, terwijl de Italianen net dan beslissen hun deuren voor enkele uren dicht te doen.

Zelfs in de grote steden en tijdens het topseizoen blijft deze gewoonte bestaan, niet meer altijd en overal, maar toch, iets om rekening mee te houden.

Net als het feit dat bijna alles in Italië gesloten is op maandagochtend (de meeste musea de ganse maandag) en het normale leven dus pas op gang komt vanaf maandagnamiddag vier uur. In ‘ons’ Piemonte is één van de toeristische trekpleisters de stad Alba –onder meer hoofdstad van de witte truffel- waar de meerderheid zelfs de gewoonte heeft de volledige maandag dicht te blijven.

Toch altijd handig om weten als je een daguitstapje plant.

Hou dan ook rekening met de Italiaanse vakantieperiode rond 15 augustus, de belangrijkste zomerse feestdag én voor alle Italianen het topmoment om op vakantie te gaan.

Midden het toeristische seizoen en met onze Noordelijke rationele mentaliteit zou je denken dat je net tijdens die periode als weldenkend commercant beschikbaar bent en 24u/24u open blijft, wel think again, Italianen redeneren anders. Zij vinden dat als iedereen op vakantie mag zij dan zeker ook, het is de beste periode, ook al baat je zelf een bar uit, heb je een shop in de drukste winkelstraat, doe je een toeristische activiteit, rond 15 augustus gaat de riem er af, iedereen op vakantie!

Dat betekent voor de Italianen zelf concreet dat zij de bergen of de zee opzoeken en de meeste steden er godsverlaten bijliggen, in Torino en Genova zijn de grote stadsparkings in die periode zelfs gratis, er staat toch geen kat. Het strand daarentegen ligt dan weer bomvol, het zijn en blijven groepsmensen die niets zo gezellig vinden dan met zijn allen op dezelfde plaats op hetzelfde moment te zijn, file en drukte nemen ze er graag bij, dat zijn noodzakelijke criteria om van een geslaagde vakantie te spreken.

Wijzelf baten een agriturismo uit in het Italiaanse achterland, in de heuvels, op het platteland, midden in de natuur en het groen. Mocht je denken dat wij dan vast ook veel Italiaanse klanten op bezoek krijgen denk je opnieuw verkeerd, Italianen gaan in principe niet op vakantie op het platteland. Net hetgeen wij zo bijzonder vinden (de rust, het unieke uitzicht, de natuur, …..) is voor hen de normaalste zaak ter wereld, elke Italiaan heeft wel een familielid of de grootouders die in zo’n typische boerderij op een heuvelkam wonen waar zij op zondag een uitgebreide familie ‘pranzo della domenica’ houden, zodat ze er niet ook nog eens op vakantie hoeven.

Enkel mensen uit de grote steden willen wel eens op “ontstress”weekend op een plekje zoals het onze maar dan willen ze twee dagen vol pension met eten en drinken ter plaatse en wij bieden enkel slaapmogelijkheden aan met eigen keuken, opnieuw een ‘no match’ dus.
Gelukkig wisten wij dit alles –Natascha is niet voor niets Italiaanse- want anders zou je in je voorbereiding wel eens enkele cruciale foute inschattingen kunnen maken die er voor zouden kunnen zorgen dat het plaatje achteraf niet echt klopt.

Als je dit alles echter in je achterhoofd houdt is en blijft La Bella Italia inderdaad een schitterend land om op vakantie te gaan, ciao a tutti!

auteur: Nicolas Dewulf