Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Lisa Debruyne

Lisa in Australië

Wat bracht jou in Australië?
In Port Douglas werkte ik twee maanden als vrijwilliger in een zoo en verzorgde er wilde dieren. Mijn dag was steeds volgepland tussen 7 en 15 uur. ’s Ochtends maakte ik de kangoeroeweide, koalakooien of vogelkooien schoon. Ondertussen voerde ik de dieren, bracht ik de vogels op mijn arm naar een enorme overkoepelde jungle waar ze mogen rondvliegen en hield ik de koala’s en hun bomen koel. Voor de middag bereidde ik het voedsel voor de wallaby’s, cassowaries, pademelons, krokodillen en emu’s. In de namiddag mocht ik een van de parkwachters helpen met allerlei taken: van kooien herstellen en gewonde dieren verzorgen tot planten en gras verzamelen en rondleidingen door het park geven.

Wat deed je tijdens je vrije tijd?
Ik bezocht drie keer het Groot Barrièrerif, ging ik zwemmen in ontelbare rivieren en deed aan wildwater raften. Ik wandelde door het Kuranda woud en ging met honden uit het plaatselijke asiel wandelen op het strand, zonder te zwemmen! In de zee van North Queensland zitten namelijk zoutwaterkrokodillen en levensgevaarlijke kwallen. 

Waarom wilde je deze reis maken?
Al sinds ik klein was, leek Australië me het mooiste land op aarde. Ik droomde er ook van om professioneel dieren te verzorgen. Ik heb twee van mijn grootste doelen bereikt, maar dat wil niet zeggen dat ik hetzelfde werk daar niet meer opnieuw wil doen. Oceanië blijft mijn droomcontinent. 

Hoe voelde het om zo’n reis helemaal alleen te maken?
Alleen reizen is super. Je kan doen wat je wil en leert veel gemakkelijker mensen kennen. Enkel de vluchten waren zwaar alleen. Hoewel de luchthavens die ik passeerde heel goed georganiseerd waren, heb ik graag iemand bij me voor die lange trip. Wanneer ik ter plaatse ben, kan ik goed mijn plan trekken.

Wat heb je bijgeleerd?
Ik ben op emotioneel en fysiek vlak sterker dan ik dacht. De enige huilbui die ik had, was wanneer ik het nieuws van de aanslagen in Brussel vernam. Toen ben ik enorm geschrokken. Ook over dieren en de Australische cultuur heb ik veel bijgeleerd. Soms praat ik nog over een bepaalde vogel of een soort knaagdier waar mijn vrienden nog nooit eerder van gehoord hebben. Die extra kennis over de beestjes vind ik super. 

Zou je het aanraden?
Absoluut, al mag je niet vies zijn van dieren en hard werken. Op sommige plekken is het echt bloedheet en kan je grote insecten tegenkomen. Als je geen kakkerlak of grote spin kan zien, is Australië waarschijnlijk niet ideaal voor jou. Ik wil zelf graag terug om er langere tijd te reizen en werken. Of het nu alleen is of met een vriend of vriendin, maakt me niet veel uit. 

Lisa Debruyne
22 jaar
Deed vrijwilligerswerk in Australië

Auteur:
Koen Van der Schaeghe