Bram Reusen in de VS

Gespot: Bram Reusen in de VS

Bram Reusen
29 jaar
Reisschrijver en fotograaf
www.travel-experience-live.com
In Vermont sinds 2014

Waarom de VS?

Om een lang verhaal kort te maken: ik verhuisde voor de liefde. Mijn vrouw is Amerikaanse en na een langeafstandsrelatie van twee jaar verhuisde ik naar Amerika. We leerden elkaar kennen aan de andere kant van de wereld, in een hostel in Australië. Zij deed er een aantal weken vrijwilligerswerk en ik was negen maanden rugzaktoerist.

Reizen door Australië, een aanrader?

Volmonding ja! Die reis heeft mijn leven compleet veranderd. Ik kreeg een wijdere blik op de wereld, wat van essentieel belang is om je eigen situatie, land en gewoontes in perspectief te kunnen plaatsen. Ik leerde mijn eigen boontjes doppen en, het allerbelangrijkste, ik leerde er mijn vrouw kennen.

Je bent reisschrijver, een droom die uitkwam?

Het was nooit mijn intentie om schrijver te worden. Tijdens mijn rondreis in Australië onderhield ik een blog en ook nadien bleef ik daaraan werken. Door het reizen en bloggen ontdekte ik twee dingen die ik graag deed. Ik kreeg uitnodigingen om te schrijven voor andere websites en schrijven groeide uit tot een voltijdse bezigheid. Ik besef maar al te goed hoeveel geluk ik heb dat ik mijn kost kan verdienen met mijn hobby’s.

Wat is je favoriete reiservaring?

Mijn beste reis tot nu toe is een driemaandenlange fietstocht van België naar de Noordkaap en weer terug. Die reis bracht me door de meest uiteenlopende landschappen, tot op enkele van de meest afgelegen plekken in Europa en heeft een blijvende indruk op me achtergelaten. Het heeft me ook leren relativeren. Ik leerde dat kletsnat worden maar iets tijdelijks is, dat er steeds mensen klaar staan om je te helpen en dat ik best wel op m’n eentje mijn plan kan trekken.

Ben je constant op reis?

Neen, het is praktisch onmogelijk om zowel continu onderweg te zijn en fatsoenlijk werk klaar te krijgen. Het is noodzakelijk om te focussen op één van de twee. Ik doe momenteel bijvoorbeeld één lange reis per jaar, waarop ik dan genoeg materiaal en ervaringen verzamel om een hele tijd te kunnen schrijven. Daarnaast doe ik ook heel veel weekendtrips en dagtrips. Het is verbazend hoeveel er te beleven valt in je nabije omgeving. Er zijn 104 weekenddagen in een jaar die nuttig gebruikt kunnen worden!

Je woont in Vermont, een aanrader?

De natuur in Vermont is geweldig: de landschappen zijn prachtig, de herfst is ronduit spectaculair. Maar de winters zijn hier best wel streng en er zijn amper steden. Daarom zoeken we een woonplaats in een zuidelijkere staat waar het warmer is en makkelijker om een sociaal leven op te bouwen. Zoals de zaken er nu voor staan, trekken we binnenkort waarschijnlijk naar Asheville in North Carolina.