Overslaan en naar de inhoud gaan
x
d-teach

Flexibel en op maat: Vlaams afstandsonderwijs

Voor Vlaamse expats blijft het onderwijs van de kinderen een eeuwig vraagstuk. Soms moet het gezin regelmatig verhuizen, of is een buitenlandse opdracht maar voor bepaalde duur. Vaak spelen ook de roots een rol: thuis wordt Nederlands gesproken en de kinderen videobellen met Belgische familie om de band met het thuisfront te behouden. Ook een eventuele terugkeer in het Vlaams onderwijssysteem, in het middelbaar of om hogere studies te starten, moet goed voorbereid worden.

“In veel landen is er geen aanbod van Nederlandstalig onderwijs. Om de continuïteit in het studiecurriculum te garanderen, sturen we onze kinderen dus naar het Franse lyceum. Maar op termijn komen we wel terug naar Vlaanderen en zullen ze opnieuw moeten instromen. Aanvullend Nederlandstalig onderwijs is daarom niet alleen complementair, maar onontbeerlijk voor de toekomst van onze kinderen.”

Aan het woord is Tom. Hij werkt voor de Verenigde Naties, zijn drie kinderen werden in Genève geboren en woonden intussen al in Frankrijk, Soedan en Turkije, maar nog nooit in België. “Thuis praten we enkel Nederlands. Het is hun moedertaal, hun cultuur en roots, het helpt ook om met familie in contact te blijven, niet enkel als we op bezoek zijn in België. Die taal bijhouden, daar zijn veel manieren voor: gamen met de nichtjes, de krant lezen of het journaal kijken en sportwedstrijden op de VRT volgen. Maar ook: aanvullend online onderwijs volgen. “Het is belangrijk dat ze zowel formeel als informeel leren. De flexibiliteit van d-teach helpt enorm om dat te organiseren: verschillende tijdzones zijn geen probleem en het lesaanbod is op maat van het kind.”

Extreem gemotiveerde leerkrachten die op het tempo van het kind les geven, is wat ook Evelyn ontzettend belangrijk vindt. Haar gezin reist een vijftal maanden per jaar rond met de mobilhome. Door afspraken te maken met de school van de kinderen, en tijdens de reisperiode d-teach in te schakelen, lopen de jongens geen achterstand op. “Meer zelfs, ook de school ziet dat de kinderen op elk vlak rijker terugkomen van onze reizen. De goede communicatie tussen de leerkrachten van d-teach en de school zorgt ervoor dat zowel directeur als leerkrachten positief naar de samenwerking kijken. Door de individuele aanpak genieten de jongens van blended learning. Zijn we in Griekenland, dan worden de lessen afgestemd op de Griekse goden. In Italië ontdekken ze de grote uitvinders Archimedes en Da Vinci. We vragen ook aandacht voor de STEM-vakken; dan legt juf Vicky uit hoe een vliegtuig werkt en zijn ze de rest van de dag een parachute ineen aan het knutselen. Het zorgt voor een maximale leerervaring.”

Diplomaat Benjamin en zijn vrouw leerden d-teach kennen door begeleiding van zijn werkgever. Want, wat met hun twee jonge dochters, die elke vier jaar in een ander land naar school gaan? “Net zoals de kinderen van Tom volgen zij telkens les aan een Franse school. Thuis spreken ze Japans met hun mama en Nederlands met mij. Onderling spreken we Frans én we wonen nu in een Engelstalig land. Op jonge leeftijd worden onze dochters dus al met vier talen geconfronteerd, en dat kan soms voor verwarring zorgen.” Daarom vindt Benjamin het belangrijk dat ze door een pedagogisch geschoolde leerkracht worden opgevolgd. “Dingen die je als ouder soms mist, bijvoorbeeld dat ze vervoegingen niet langer correct gebruiken, worden aangeleerd door de leerkracht van d-teach.

Leven en werken als diplomaat of expat betekent ook vooruitblikken naar een terugkeer. Het onderhouden van de moedertaal is onontbeerlijk om opnieuw aan te sluiten op ons eigen onderwijssysteem. Door de kennis van het Nederlands te onderhouden én professioneel op te volgen, helpt d-teach om de opties voor kinderen open te houden, zodat een volgende verhuis of een terugkeer soepel verloopt.”

Het bijhouden van roots en moedertaal is het mooiste geschenk dat je je kind kan geven, vindt Brigitte. Haar kinderen groeiden op in Barcelona, met een Belgische mama en een Italiaanse papa. “Dat betekent: een moedertaal, een vadertaal en twee omgevingstalen. Dat onderhouden kost soms doorzettingsvermogen, zowel van ouder als van kind. Door online onderwijs in te schakelen, zelfs al is het maar voor één of twee uurtjes per week, kan gigantische vooruitgang geboekt worden.”

Online onderwijs, is dat wel voor alle leeftijden? Evelyn: “We hadden wat schrik voor les via de computer, zeker met de beperkte aandachtspanne van kleuters. Maar de leerkracht pakte het perfect aan. Een heel vlotte en speelse methode, maar toch hadden ze duidelijk meegekregen wat ze voor school nodig hadden. Ik ben volledig overtuigd!”

Een gratis proefles aanvragen kan op de website van d-teach.

d-teach

Auteur:
Anne Cruyt