Emigreren

Het is al een grote uitdaging om in eigen land van de ene stad naar de andere te verhuizen. Grenzen oversteken, een andere taal en belasting- en douaneverplichtingen maken bij een internationale verhuis alles nog een stuk ingewikkelder. Veel alledaagse zaken, die in België vanzelfsprekend of gemakkelijk te regelen zijn, kunnen elders verrassend moeilijk zijn door communicatieproblemen en cultuurverschillen.

We benadrukken de voordelen van een goede voorbereiding. Een gelukkige expat is een productieve expat, een goed voorbereide emigrant is een zonnetje in zijn nieuwe land.  En dat geldt én voor wie in zee gaat met een relocation specialist én voor wie de touwtjes zelf in handen houdt. Maak gebruik van onze handige emigratiechecklist.

Of je nu vertrekt vanuit een professioneel aanbod of niet, op een bepaald moment valt de beslissing. In regel start op dat moment ook de voorbereiding. Vanaf het moment van de beslissing sta je in een spreidstand tussen twee werelden: je oude en nieuwe leven. Je zal het nieuws moeten aankondigen en afscheid nemen van familie en vrienden. Zowel psychologisch als praktisch moet je het ene afsluiten en het andere aankoppelen.

Meer info over alle aspecten van emigreren vind je in de informatiekiosk.

Jouw bestemming

Om je voor te bereiden op je nieuwe land, kan je beroep doen op onze landenfiches. Daar vind je onder andere informatie over plaatselijke aanspreekpunten zoals VIW-vertegenwoordigers, Vlaamse clubs en Belgische ambassades.

Om je verwachtingen zo goed mogelijk af te stemmen op de realiteit, organiseert de stichting Vlamingen in de Wereld geregeld informatienamiddagen omtrent emigratie. Zoek je nog een job in het buitenland? Neem dan een kijkje op de VIW vacaturepagina met jobs voor Vlaamse professionals in het buitenland.

Ook voor hulp met je visa en consulaire aangelegenheden kan je bij de stichting Vlamingen in de Wereld terecht. VIW-leden kunnen rekenen op een persoonlijke dienstverlening via het contactformulier.