Emigratiekwaaltjes

Moeilijke momenten

​Ondanks alle voorbereidingen, zijn er uiteraard ook in het buitenland moeilijke momenten. Het niet kunnen aarden van familieleden is één van de meest voorkomende redenen voor een mislukte expatriatie. Besteed dus veel aandacht aan je relatie en gezin. 

In het algemeen kan men stellen dat alle emoties in het buitenland geïntensifieerd worden, zeker in het begin. Je loopt er rond met een wakkerheid en klaarheid van geest die doet voelen dat je echt leeft maar die ook zeer vermoeiend kan zijn. Hoe fijn de leuke en nieuwe dingen zijn, zo slecht kan je je ook voelen als er eens iets tegenslaat. Je gaat anders met zorgen om. Mensen met een gezin zijn meer op elkaar aangewezen, er is minder afleiding en de vanzelfsprekendheid is weg. De manieren die je vroeger hanteerde om met problemen en stress om te gaan, werken niet altijd meer. 

Bovendien is, en dat geldt ook voor singles in het buitenland, het thuisfront ver weg. Gewoon even langsgaan bij een goede vriend, uithuilen op de schouder van een zus of broer, op café eens je hart luchten het kan niet. Weet dat dit tijdelijk is. Voor je het weet heb je nieuwe vrienden en een sociaal netwerk.

Je hoort wel eens zeggen dat wie vandaag de dag naar het buitenland gaat, eigenlijk nooit weg is. Er is immers Skype, FaceTime, mail, Whatsapp en andere moderne communicatiemiddelen. Toch blijft dit afstandelijk voelen, en je bespaart elkaar ook de scherpe kantjes en de details waarvan je denkt dat de andere die niet interessant zal vinden, je ontziet elkaar een beetje. Ga daar echter niet te ver in, blijf jezelf en authentiek. 

Hoewel we het niemand toewensen, moet je toch ook op het slechtste voorbereid zijn en te allen tijde alle verblijfspapieren en identiteitsdocumenten up to date houden. Maak je testament, eventuele voogdijregelingen en wilsbeschikking in orde en zorg ook voor het zogenaamde drop dead money, een bepaald bedrag dat in nood kan helpen om snel te reizen.

Lees meer over omgaan met heimwee.

Lees meer over de ervaring van de 'achterblijvers'.