Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Sofie Planckaert

Digital nomad: al werkend de wereld rond

Een wereldreis maken, voor velen blijft het een droom, maar een enkeling, en dat zijn er steeds meer, lukt het wel. Sofie Planckaert (28) reist al een jaar lang samen met haar man. Niet terend op spaargeld, of zo goedkoop mogelijk met een kampeerwagen. Ze hebben allebei een job die ze eender waar kunnen uitoefenen. Het enige wat ze nodig hebben om hun inkomen te vrijwaren, is een degelijke internetverbinding, en die vinden ze zowat overal.

Digital nomad, bij een simpele zoektocht op internet vind je heel wat tips en blogs van mensen die de levensstijl zelf ontdekken. Het zijn ontdekkingsreizigers die dankzij het internet reizen weten te combineren met het uitbouwen van een carrière. Sofie is zo iemand. Ze liet een vaste job bij een Amerikaans bedrijf in Barcelona voor wat het was en vertrok naar het buitenland met een weloverwogen plan. Zelf had ze nog geen ervaring met werken op afstand, haar man Francisco daarentegen kon met zijn flexibele job als programmeur zijn werk gewoon meenemen.

Van uitwisselingsstudent tot wereldreiziger

​Sofie zette haar eerste stappen richting de wereldreizigster die ze vandaag is met een uitwisselingsproject in Salamanca. Spanje gaf haar een goed gevoel en met een diploma taal- en letterkunde achter de hand was ze zelfverzekerd: ze zou er werk vinden. Het sollicitatiegesprek waarvoor ze de vlucht maakte, leverde echter weinig op. Maar ze stuitte op een andere vacature en werd aangenomen bij een Amerikaans bedrijf met een internationale ingesteldheid. “Ik kreeg de job en mocht een week later beginnen, ik was door het dolle heen! Als net afgestudeerde had ik geen meubelen of andere grote spullen om te verhuizen. Dus met een kleine koffer, gevuld met kleding, startte ik mijn leven in het buitenland.” Nog geen maand later leerde ze Francisco kennen, een Mexicaan waarmee ze haar thuis in Barcelona opbouwde. “De hele fase in de aanloop naar onze trouw in 2015, was zo spannend. Met als toetje op de taart een huwelijksreis: op safari in Afrika. Na al die extase vormde er zich plots een leegte. De logische stap was de bouw of aankoop van een huis en het krijgen van kinderen, maar daar voelden we ons niet klaar voor. Ik had een leuke job in human resources, op 100 meter van het strand met toffe collega’s. Maar als ik dan dacht aan de voordelen van een flexibel leven, mijn dag zelf te kunnen indelen en samen te reizen, dan twijfelde ik niet, het was nu of nooit.”

Sofie Planckaert

Werk is overal

Sofie tekende half november een contract bij HelmsBriscoe, waarvoor ze vergaderingslocaties regelt in hotels wereldwijd. Vanop welke plek ze dat doet, maakt niet uit, maar de klanten mogen geen last ondervinden van haar verplaatsingen. Dus zijn er twee vereisten: dat ze op elke locatie een appartement vindt met snel internet, en een lokale simkaart met een app die internationaal bellen vlot en betaalbaar laat verlopen. Onder andere daarom lag de planning voor de hele reis al goed op voorhand vast. “Het reizen op zich is al avontuurlijk genoeg. Eén houvast, dat we een degelijk onderkomen hebben, is dan toch een must. Het geeft me een gerust gevoel te weten dat we op elke nieuwe plaats een eigen plek hebben. We blijven minstens een maand, soms twee in een land, omdat we doorgaans werken en enkel in de weekends uitstappen maken.

Wie ons verhaal hoort, denkt weleens dat we een jaar vakantie houden, maar dat is het zeker niet. Dat zou financieel gewoon niet haalbaar zijn. We moeten werken om de vrije tijd op speciale plaatsen door te kunnen brengen en te ontdekken.” Voor de aftrap van het avontuur spendeerde het koppel een maand bij Sofie haar familie en vrienden in West-Vlaanderen, Gent en Antwerpen. Ook vandaag is ze terug in het land, voor enkele weken. Haar broer gaat trouwen en dat zou ze niet graag missen. Intussen had ze al verblijfplaatsen in Kaapstad, Bangkok, Bali en Mexico, en verloor ze recent haar bagage in de doortocht door de VS. Zuid-Amerika ligt nog op haar te wachten.

Maneschijn mist al eens rozengeur 

“Elk avontuur heeft zijn ups en downs. De start van een nieuwe job, de constante verandering van thuisplek en de eenzaamheid van thuiswerk zijn enkele negatieve aspecten van dit spannende gebeuren. Ik klaag niet, maar er zijn momenten om van te genieten en er zijn er andere. Het was winter in Europa toen we in zonnig Kaapstad toekwamen. Mijn ochtendroutine bevatte een looptocht met zicht op Tafelberg, geweldig. Alles op mijn eigen ritme. Eigenlijk was Zuid-Afrika een van onze aangenaamste bestemmingen. We werkten er samen met collega’s van Francisco in een huis met zwembad en alles op en aan. Onder een almaar blauwe hemel, met prachtige natuur en een taal die we begrepen. Dan kwamen we in Bangkok, de cultuurschok was groot. Door de luchtvervuiling zei ik lopen als hobby vaarwel, de communicatie verliep er moeilijk en de hitte was overweldigend.” Aangezien ze zich in een paradijs voor yoga bevond, leek het Sofie niet meer dan normaal zich verder te richten op deze sport.

Aanpassen aan de omgeving is een van de vereisten bij traag reizen. Bangkok diende als vertrekpunt voor verschillende mooie uitstappen: Cambodja, Ankor, Noord-Thailand en Vietnam. Maar over de levenskwaliteit in deze veel te grote stad, was ze niet tevreden. Bali volgde. Opnieuw een exotisch klimaat, zodat de koffer met zomerkleding waarmee ze vertrokken zou volstaan. “Het deed deugd vakantiegangers na hun verblijf van enkele weken te zien vertrekken en zelf nog wat te blijven. Indonesië is een mooi land, met prachtige natuur. Ik had er makkelijk langer kunnen blijven, maar als vaste stek zou ik het niet kiezen. Dat heeft onder andere te maken met het verschil in taal en cultuur. Ik probeer trouwens op elke bestemming de expatgemeenschap wat links te laten liggen en echt op te gaan in het lokale leven. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel heel verrijkend. Het is een cliché, maar één die klopt: de kennis en ervaring die je opdoet tijdens zo’n wereldreis is onbetaalbaar.”

Echt thuis

​Tijdens een wereldreis komen er heel wat indrukken op je af. Die opeenstapeling van ervaringen en impressies kan overweldigend zijn. Sofie vindt het daarbij vooral belangrijk om te blijven genieten van de kleine dingen. “Ik merk dat doorwinterde reizigers vaak moeite hebben om hun omgeving te appreciëren. Dan wandelen ze in een mooie stad en zeggen ze ‘goh, die andere stad was toch beter’. Dat kan wel zo zijn, maar ondanks alles wat ik al gezien heb, wil ik blijven genieten van wat er zich rondom mij afspeelt.” Dat sluit niet uit dat ze een eigen lijst met favoriete woonplaatsen heeft. In de top drie staat Kaapstad, waar ze zich bijzonder goed voelde, maar het misschien net wat te onveilig is. Sydney vindt ze een prachtige stad, maar te ver van haar familie. Dus schiet Barcelona over. “Deze stad heeft alles wat ik zoek. Een sterke Europese mentaliteit en een goede levenskwaliteit. Daarnaast is het voor een Belgisch-Mexicaans koppel neutraal gebied.” Het is de ervaring in al die verschillende landen, die haar met zekerheid kan doen stellen waar ze het liefst woont. Maar dat neemt niet weg dat haar aankomst in België voelt als een thuiskomst. “Anders dan wanneer ik in een ander land aankom, is alles hier vertrouwd, ik moet niet zoeken naar de goede eetgelegenheden of het vervoer en ik ben vertrouwd met de taal en cultuur.” Weldra zet ze haar reis verder naar Martinique, Argentinië en Brazilië.

Haar reiservaring deelt Sofie intussen ook als freelancer, waarbij ze de reisplannen van haar klanten helpt coördineren. Wat ze iedere reiziger zeker aanraadt, is een goede verzekering die kosten internationaal dekt. “Zelf ben ik aangesloten bij WorldNomad, dat is afgestemd op de noden van langdurige reizigers. We wilden heel graag aan dit avontuur beginnen, maar het moest op een veilige manier gebeuren. We wilden niet bij een lokale Balinese dokter moeten langsgaan om dan elkaars taal niet te begrijpen. Dus we verzekerden ons voor zes maanden en, aangezien we tevreden waren, verlengden we deze verzekering. Ook het verlies van mijn koffer was gedekt. Wat fijn is, maar vooral de sentimentele waarde weegt natuurlijk door. De reis verder zetten zonder de leuke souvenirs, zoals magneten en kledingstukken die verbonden waren met herinneringen in een bepaald land, dat was even een harde noot om te kraken.”

Maar de noten zijn gekraakt, angsten zijn overwonnen en Sofie vond het heel bevrijdend. “De stap zetten en je job opzeggen is moeilijk. Het appartement dat we in Barcelona hadden was echt leuk, we hadden er lang naar gezocht. Wat we doen is een droom voor velen, maar je moet er iets voor over hebben. Vaak zie je dat mensen in een routine zitten: werken, een huis hebben en familie in de buurt. Dat is fantastisch, en ik wil dat ook, later, maar nu wil ik reizen en dan moet je bepaalde zaken stopzetten of uitstellen. Voor die reiservaring zet ik het comfortabele leven wel even opzij.”

Info: Zelf plannen om digital nomad te worden? Contacteer Sofie gerust via sofieplanckaert@hotmail.com 

Sofie Planckaert