Barcelona

BeroepsBelg gidst nu ook in Barcelona

Thibaut Ottomer wil zelfs wie al jaren in Barcelona woont verbazen met de mooie plekjes die de stad rijk is. Sinds zes jaar woont hij er zelf en zijn eerste zomerseizoen als stadsgids zit er net op. ‘Waarom starten we geen afdeling in Spanje op?’, stelde broer Tanguy, bekroond tot ‘Beste Toeristische Ambassadeur voor Vlaanderen’, een jaar geleden voor. En zo ging de internationale expansie van zijn onderneming met professionele gidsen, Buro BeroepsBelg, van start.

Thibaut volgde de liefde naar Spanje, maar toen die alweer vertrok, bleef hij er zelf plakken. Zowel zijn huur- als werkcontract liepen ten einde, maar terugkeren was voor hem geen optie. Hij voelde zich goed in Barcelona en vond al snel een nieuwe job. “Headhunters in Spanje houden van ons, Vlamingen. Wij zijn blijkbaar harde werkers en spreken veel talen, wat economisch interessant is. Beter één Vlaming aannemen die zes talen spreekt, dan voor elke taal iemand anders in te schakelen. In het begin krijg je natuurlijk niet de topjobs aangeboden, maar het is wel werk dat je mooie leven hier betaalt.” Thibaut had een goede job als exportmanager bij Mr Wonderful, een Spaans merk dat hij wereldwijd bekend moest maken. “Een toffe job in een aangename firma, maar dan kwam mijn lieve broer Tanguy met een voorstel om bij hem in het bedrijf te komen. Natuurlijk zag ik dat helemaal zitten. We komen zowel persoonlijk als professioneel goed met elkaar overeen. Maar terugkeren naar België zat er voor mij niet in. Ik hou van Barcelona, een fantastische stad. Dus waarom niet het bedrijf internationaliseren?” Onder de vleugel van Buro BeroepsBelg richtten de twee broers Buro Barcelona op. Naast gidstochten in Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent, is nu dus ook Barcelona aan het lijstje toegevoegd.

Het beste van twee werelden

Tanguy Ottomer is alom gekend als BeroepsAntwerpenaar, ‘de gids van hét stad’. Hij werd door CNN uitgeroepen tot een van de zeven beste gidsen van de wereld en Toerisme Vlaanderen kroonde hem tot ‘Beste Toeristische Ambassadeur voor Vlaanderen’. Zijn expertise deelde hij met broer Thibaut, die hij klaarstoomde als stadgids in Barcelona. “Enerzijds moet je als gids een passie voor en kennis van een stad hebben,” vertelt Thibaut, “anderzijds moet je weten hoe die twee zaken over te brengen. Mijn broer doet het fantastisch als gids, wat voor mij natuurlijk een grote druk met zich meebrengt om onze klanten in Spanje een soortgelijke ervaring mee te geven. Maar Tanguy heeft me wel wat van zijn knowhow meegegeven.” Samen stelden de broers het voorbije jaar een aantal gidstochten op die de beste kanten van Barcelona belichten. Om zowel de lokale bevolking als toeristen een bijzondere ontdekkingstocht te bieden.

“Als Belg in Barcelona heb ik toegang tot twee werelden”, merkt Thibaut op. “Enerzijds ben ik geïntegreerd in Spanje, ik spreek de taal en ken de omgeving zoals de lokale bevolking. Anderzijds spreek ik Nederlandstalige klanten in mijn moedertaal aan en begrijp ik wat hun verwachtingen zijn. Er speelt natuurlijk ook een vertrouwensfactor mee. Naar het schijnt lijk ik op mijn broer. Ik haal soms klanten op in hun hotel en voordat ik hen gevonden heb, hoor ik al: ‘Ah, jij bent de broer van Tanguy.’ Zo is Barcelona voor het bedrijf een mooie eerste stap naar het buitenland. En wie weet welke andere plaatsen volgen.”

Massatoerisme vermijden

Barcelona wordt overspoeld door toeristen, en dus zijn er ook heel wat gidsen. Jezelf als gids differentiëren is dan de enige manier om er een succes van te maken. “De feestende en drinkende buitenlanders die zich tijdens hun vakantie uitleven in de stad, daar heeft de huidige burgemeester van Barcelona het allesbehalve mee op. Zij probeert het massatoerisme wat in te perken en dat maakt de stad toegankelijker voor diegenen die echt interesse hebben voor de mooie omgeving.

Wij kleden onze gidstochten daarom heel persoonlijk in, we zijn altijd deftig gekleed en luisteren naar de specifieke wensen van onze klanten.” Voornamelijk bedrijven kloppen bij Buro Barcelona aan voor een geleide groepstocht. Maar ook koppels en Vlaamse klanten van Tanguy die overgevliegen, vinden hun weg naar deze unieke beleving. “Morgen heb ik een rondleiding van drie uur met een vader en dochter, dat wordt heel persoonlijk. Daarna eentje met 35 ceo’s. Dat is heel variërend, ik pas de toer aan en dat maakt het fijn. Zolang ik maar die liefde voor mijn stad kan overbrengen.” Buro Barcelona heeft net zoals in Antwerpen een cafélegendetoer. Want een stad leer je pas echt kennen wanneer je de bars onveilig hebt gemaakt, zo vertelt hun website. Je vindt er alleszins de kans om je dorst te lessen. Voor de rest is zowat alles mogelijk. Te voet, met de fiets, indien gewenst zelfs per helikopter of boot kan je rondgeleid worden. Uiteraard heeft elke optie zijn bijhorende prijskaartje.

Hotspots

Die blik van verwondering wanneer ik een verborgen plaats in deze stad toon, dat vind ik geweldig

“De blik van verwondering wanneer ik een verborgen plek in deze stad toon, dat vind ik fantastisch om te zien. Ook interessante weetjes komen er uiteraard aan te pas. Onlangs gaf ik een rondleiding aan Belgen en Nederlanders die hier al tussen de vijf en tien jaar wonen. Natuurlijk vragen ze zich bij aanvang af wat ze nog kunnen bijleren over hun stad. Maar ik vind telkens een manier om elk van hen te verbazen. Datzelfde ervaarde ik tijdens een gidstocht met mijn broer in Antwerpen. Heel wat dingen die hij wist te vertellen, waren zelfs voor mij als geboren Antwerpenaar nieuw. Wanneer je ergens woont, sta je doorgaans niet bij alles stil. Je hebt je dagelijkse routine en kijkt recht voor je, in plaats van af en toe eens rondom of naar boven te kijken en nieuwe dingen te ontdekken.”

Thibaut zijn eigen favoriete plekjes zijn de oases van rust die je in de stad kan vinden. “Elke wijk heeft zo zijn pareltjes. Bijvoorbeeld in El Raval, een wijk in het centrum van Barcelona, is een oud hospitaal met een binnenplein. Er is een kleine, gezellige bar met live muziek. Heel rustig en feeëriek. Wanneer ik tussen de werkuren door een uurtje tijd heb, kan ik hier weer tot rust komen.” Over het algemeen is de levenskwaliteit in Barcelona volgens Thibaut een groot pluspunt. Langere zomers en een strand dichtbij, wat wil je nog meer. Intussen zit zijn eerste zomerseizoen als gids er alweer op. En de zaken gaan goed. Broer Tanguy had al heel wat werk verzet met zijn eigen naambekendheid, nu is het een kwestie van Buro Barcelona in de schijnwerpers te zetten. “En zolang de klanten tevreden zijn, blijven we doorgaan. Voor mij is er geen mooiere job dan gids zijn: je bent buiten, hebt contact met mensen en deelt wat je zo mooi vindt aan je eigen stad.”

Info Zin in één van de Barcelona Specials? Neem een kijkje op www.beroepsbelg.be en reserveer je eigen rondleiding door Barcelona met Thibaut Ottomer.