Emigratiebeurs 2015 in Nederland

Emigratiebeurs 2015 in Nederland

De 19de editie van de Emigratiebeurs in Nederland ging zaterdag 7 en zondag 8 februari door. 142 exposanten uit 24 landen boden informatie over wonen, werken, studeren en ondernemen in het buitenland. Opvallend was de grote vraag naar werknemers uit de gezondheidszorg.

Zeker 30 ziekenhuizen en instellingen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Caribisch Nederland, Canada en Abu Dhabi zochten onder het ‘Healthcare Jobs Abroad’-logo naar specialisten en verpleegkundigen.

Bij de Deense tak van EURES, het Europees jobnetwerk, weerklonk de vraag naar medisch getraind personeel en ingenieurs. “Kandidaten kunnen bij ons hun cv uploaden, wij stellen hun profiel voor aan Deense werkgevers. Veel bedrijven bieden een relocatiepakket met hulp in praktische materies als verzekering en belasting, en een begeleidingsprogramma voor de expatpartner. Ook familievriendelijke werkuren staan in Denemarken centraal.”

Scandinavië
Met plannen om naar Scandinavië te emigreren, zat je dit jaar op de Emigratiebeurs op de juiste plaats. Een deel van de beurs was gereserveerd voor meer dan 120 Scandinavische exposanten. Een bron van informatie over werken en ondernemen in Finland, de natuurlijke rijkdom van het land of een brochure over leven in het Zweedse Småland.

Visa
Je weet dat je wilt vertrekken, maar twijfelt nog naar waar? Of je besluit staat al vast, maar de praktische uitwerking blijkt niet al te gemakkelijk. Informatie over visamogelijkheden komt altijd van pas. Die info was op de beurs op maat te vinden voor de verschillende continenten. Een vrijblijvende visumcheck voor Australië bijvoorbeeld, of een aftoetsing van je professionele capaciteiten aan de Canadese 'pool' van open vacatures.

Onderwijs
Het onderwijs van je minderjarig kind is een belangrijke bekommernis wanneer je met je gezin verhuist. Zo’n 30% van de bezoekers op de Emigratiebeurs 2015 had kinderen, voor een deel daarvan bezorgde onderwijs in het buitenland een aantal prangende vragen. Zij konden terecht bij EdufaxDe Wereldschool en World Wide Juf voor afstandsonderwijs en bij stichting NOB voor Nederlandstalig onderwijs ter plaatse.

Hierbij alvast enkele belangrijke tips van Edufax:
- Betrek je kinderen bij de voorbereidingen voor je vertrek.
- Zoek een passende school.
- Onderhoud het gebruik van Nederlands.

Interesse om volgend jaar je licht op te steken bij de Emigratiebeurs? Dat kan op zaterdag 13 en zondag 14 februari 2016. Meer info: www.emigratiebeurs.nl