Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Fullbright muziekstudente 4
Netwerkevent 6
In cijfer: Belgen in het buitenland 7
Internationaal vermogen 8

DOSSIER AZIË
Architectuurfotografie 12
VIW-vertegenwoordiger Beijing 15
Wereldwijd bij de les 16
Scheepsbouw 18
Jonge ondernemer 20
China: zakelijk dineren 22

VIW-zomerkampen 25
Europees recht: corona 26
Schijn wettelijke samenwoning 27
Dag van de moedertaal 28
Vrijstelling rente in het buitenland 30
Uitbreiding itsme-app 31
Trager toerisme in San Sebastían 32
Partner van een expat: boeklancering 34
Consulaire bijstand 36
Leerkracht op Sint-Maarten 38
Inzicht: Pattie Maes 40


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Vleugels

2020 wordt ongewild het jaar van een mondiale strijd tegen een gemeenschappelijke vijand, die microscopisch klein is, maar wereldwijd velen persoonlijk en professioneel verlamt. Het virus verandert de manier waarop de mens de wereld die hem omringt, waarneemt. Met minder lichte vleugels misschien, en op een andere manier wellicht, maar eens de onzekerheid wegebt zal er opnieuw internationaal gereisd en verhuisd worden.

Dat wij zouden schrijven over Azië, lag voor het uitbreken van de crisis vast. Wij bevestigen het positieve beeld van het continent, waar kansen liggen en Vlamingen deze grijpen. Mysterieus en bevreemdend zijn labels die auteurs wel eens opdiepen als ze erover schrijven. Boeiend en fascinerend noteerden wij. Azië is niet langer het onbekende continent, wel een regio met kansen. Een continent waarover expats zeggen dat ze over een zesde zintuig moeten beschikken, om om te gaan met de lokale tradities en culturen.

Laat de nieuwsgierigheid overheersen, adviseerde een Vlaming in Hongkong me recent. Veel mensen vinden dit een waanzinnig plan, anderen overkomt het; de ene wordt meegesleurd door het leven, de andere houdt de dingen graag in de hand. Ervaringsverhalen kleuren dit magazine. Mensen met dromen, maar ook met twijfels. We duiken in taalvraagstukken, werkuitdagingen en krachtig ondernemerschap.

China wordt een mirakel en een economisch wonderland genoemd. En dat geloof je graag als de je de foto’s van architect en fotograaf Kris Provoost ziet. Zijn beelden en recente boek vormen een tijdsoogst van een decennium Chinese bouwkunst. Vooral in miljoenensteden, waarvan Europeanen amper de naam kennen, neemt de welvaart hand over hand toe.

Als expat dompel je je er niet enkel onder in de taal en de bedrijfsvoering, maar ook in de bijzonderheden van de zakelijke eetcultuur. Daar komt meer bij kijken dat je zou vermoeden, schrijft Heleen Vrancken, een Vlaamse in China. Ze behoort ongetwijfeld tot de minderheid van de lezers die al van Dalian hoorde. In deze havenstad wordt momenteel een nieuwe sleephopperzuiger van de maritieme aannemer Jan De Nul gebouwd. De werf wordt lokaal opgevolgd door onze landgenote Veerle Conings.

Nog in Azië liet de jonge West-Vlaamse ondernemer Jappe Pollentier vanuit Thailand al zijn tweede zakenmodel op de wereld los. Introducties kreeg hij via het exportagentschap Flanders Investment & Trade. Dat heeft heel wat antennes in Azië, waaronder in India. De lokaal Vlaams Economisch Vertegenwoordiger Jurgen Maerschand en zijn echtgenote Katya Schodts leven er met hun twee opgroeiende tienerzonen in een zeer waardevolle en uitdagende taalsituatie. Azië geeft onze landgenoten vleugels, laat hen in de lokale gewoontes en tradities duiken en doet hen met andere ogen naar de eigen cultuur kijken.

Hetzelfde geldt voor onze coverdame. Musicus Nathalie Matthys zocht het niet in Azië, wel in de Verenigde Staten. Met zeer lichte vleugels vliegt ze haar muzikale droom achterna. Haar enthousiasme klinkt aanstekelijk, haar muziek zowel klassiek als jazzy.