Verhuizen naar het buitenland door de ogen van de jongsten, en voor hen

afbeelding van Josine Buggenhout
Josine Buggenhout

Met Apen in de Tuin – Als je naar de jungle verhuist vertelt het verhaal van de zusjes Eva en Saar, die door hun ouders met hun jongere zusje en broertje op sleeptouw genomen worden naar Kuala Lumpur. Het leven in de hoofdstad van Maleisië is elke dag een beetje wennen en Eva en Saar gaan dapper de avonturen aan. Maar waaraan kunnen de meisjes zich verwachten als ze verhuizen naar de jungle? Vooral aan verrassingen zo blijkt, wanneer er plotseling een aap in de tuin verschijnt... en een grote hagedis. En een python!

Het boek valt onder de categorie Jeugd-/kinderboeken en volgt de zusjes op de weg die ze, met vallen en opstaan, afleggen om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Schrijfster Marianne Simons woont zelf al geruime tijd met haar gezin in het buitenland. Als expatmama put ze uit haar eigen ervaring en de ervaringen van haar gezin tijdens de verschillende fasen van een verhuis, van de worsteling met afscheid nemen van het bekende tot het omarmen van het onbekende.

Hoe gaan kinderen om met cultuurverschillen op een plek zo ver van huis? Het boek biedt een mooie inkijk in het hele verhuisavontuur, gezien door de ogen van de zusjes. Een onmisbare voorbereiding voor kinderen die zich zelf in een expatavontuur bevinden of er één voor de boeg hebben… In Met Apen in de Tuin overstijgen de positieve kanten van een verhuiservaring de negatieve aspecten, maar verstopt worden ze niet. De zusjes moeten hun vriendjes achterlaten en naar een school gaan waar ze niemand verstaan. Zal Eva nog kunnen voetballen en zal Saar het redden zonder hartsvriendin Kim? Maar toch is het grootse avontuur ook spannend. Een hele nieuwe wereld gaat open, met enge en rare dieren, onbekend eten en na een tijdje gelukkig ook nieuwe vriendjes op de nieuwe school... En nieuwe hondjes!

De schrijfster zet in op schrijven voor een publiek van Nederlandstalige expatkinderen die hun moedertaal met het boek op een grappige, maar ook spannende en ontroerende manier kunnen onderhouden. Ze zullen zichzelf herkennen in de zusjes Eva en Saar, die ook op een internationale school terechtkomen, ondergedompeld worden in een andere cultuur met een andere taal en al zoekend hun plekje in de vreemde en verwarrende wereld veroveren.

Eva en Saar, en hun zusje en broertje, gaan in het boek zelf naar een Nederlandse school in Kuala Lumpur en zijn opgelucht hun taal opnieuw te horen. En dat gevoel wilt de schrijfster met dit boek oproepen. Met Apen in de Tuin sluit nauw aan bij de belevingswereld van Nederlandstalige kinderen in het buitenland, is herkenbaar en leuk om te lezen. De perfecte combinatie om jouw kinderen aan het lezen te houden tijdens een verblijf in het buitenland, waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en kunnen openbloeien in een nieuwe omgeving, zonder hun achtergrond te verliezen of te vergeten!

Meer informatie over Met Apen in de Tuin van Marianne Simons vind je op https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=7320 en via https://www.bol.com/nl/p/met-apen-in-tuin-als-je-naar-jungle-verhuist/9200000072741357/?country=BE&suggestionType=featured_product&suggestedFor=met%2520ap&originalSearchContext=books_all&originalSection=books.