Schrijfwedstrijd “Het einde van de Democratie?” - VIRA

De Vereniging voor Internationale Relaties, of kortweg VIRA, bestaat al 55 jaar. Boeiende jaren waarin beleids-en bedrijfsverantwoordelijken, academici en studenten, diplomaten en internationale ambtenaren, journalisten en cultuurdragers een forum aangeboden kregen om informatie en praktijkervaringen te delen. VIRA focust besteed aandacht aan geopolitieke en Europese thema’s die aansluiten bij de actualiteit en bovendien maatschappelijk relevant zijn. Vraagstukken van oorlog en vrede, van migratie en integratie, van mensenrechten en democratie, van klimaat en milieu, van economie en bestuur, van cultuur en religie, van internationale samenwerking, vragen meer dan ooit om creatieve aandacht en benadering. VIRA wil aldus bijdragen tot een kritische reflectie over de wereld-actualiteit, vaak in samenwerking met andere verenigingen.

Daarom lanceert VIRA in 2018 voor het eerst in zijn bestaan een schrijfwedstrijd. Met deze schrijfwedstrijd wil VIRA jongeren de kans geven om hun opinie te geven over brandende politieke vraagstukken. Wil je jouw opinie eens laten testen door ervaringsdeskundigen en experten ter zake? Je naam eens laten rinkelen in bepaalde kringen of ben je gebeten door het onderwerp. Dan is dit je kans! Kruip in je pen, schrijf je stuk en maak kans om het te presenteren tegenover een geïnteresseerd VIRA-publiek dat barst van ervaring en kennis.

Thema schrijfwedstrijd: “Einde van de Democratie?”

Voor wie?: Deelname staat open voor een ieder die op 31 december 2017 de leeftijd van 32 jaar nog niet bereikt. Een politieke of diplomatieke academische achtergrond / ervaring is niet noodzakelijk voor deelname. Ook economische, culturele, als ideologische uitéénzettingen worden ten zeerste geapprecieerd als antwoord op het vraagstuk.

Waarom deelnemen?: De winnaar krijgt een prijs van €2.500 euro. De 2de en 3de plaats krijgen ook een beloning. Daarnaast worden de werken beoordeeld door een top jury. Een succesvolle verdediging kan leiden tot een publicatie.

De jury bestaat uit:

  • Johan Verbeke, ere-ambassadeur, directeur-generaal van het Egmont Instituut

  • Luc Huyse, emeritus hoogleraar van de K.U. Leuven, auteur van o.a. "De democratie voorbij"

  • Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist.

Deadline: 1 Juni 2018

Meer info: http://www.vira-org.be/nieuws/vira-schrijfwedstrijd-2018/